Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwilliger Jan: ‘Ik dacht iets te brengen, maar zij hebben mij meer gegeven.'

Toen Jan 16 jaar geleden met pensioen ging, wisten mensen hem meteen te vinden.

Zo ook een gemeentelid uit de kerk die vroeg of hij iets kon betekenen voor mensen met een beperking. Hoewel Jan nooit in aanraking kwam met deze doelgroep gaf hij het een kans en besloot een kijkje te nemen bij Bonaventura.  

Tijdens zijn eerste bezoek aan de zorgboerderij sluit Jan aan bij het zingmoment in de ochtend. Eén van de deelnemers komt meteen naar hem toe: “Wie ben jij? Jij hebt niks over mij te vertellen. En je kunt ook niet zingen.” Gelukkig is de deelnemer bereid hem wat zanglessen te geven en al snel wordt Jan geaccepteerd. Jan: “Die eerste weken keek ik het gewoon aan, kunnen ze met mij overweg en klikt het van beide kanten? Ik had jarenlang als technicus op een scheepswerf gewerkt en kende niemand met een beperking. Voor mij was dit dus onbekend terrein.

Eye-opener
Nu ben ik hier alweer 16 jaar. Iedere woensdag breng ik de deelnemers met een bus naar de zorgboerderij, overdag doe ik hier allerlei klusjes en ’s middags breng ik de mensen weer thuis. Je gaat er met een vreemd beeld in, ik dacht dat ik hen wat zou brengen. Later constateerde ik: ze hebben mij meer gegeven dan andersom, ik heb zoveel geleerd. Deze mensen leven in het heden, dat vond ik een eye-opener. Wij leven vaak in de toekomst en ondertussen gaat het heden voorbij.”

Jan vindt het fascinerend dat de deelnemers van de boerderij zo puur en eerlijk zijn. Jan: “Als ik een rotdag heb, laat ik dat niet zo merken en hou ik het in bedwang. Daar hebben onze deelnemers niks mee. Een dag kan beginnen met kommer en kwel en eindigen in de gloria.

Als vrijwilliger heb ik een groot voordeel want ik heb alle tijd om met ze te praten. Daardoor bouw ik een band op en dat waarderen ze. Ik hoor het als ze boos zijn, maar ze zingen ook weleens een liedje voor me. Zowel de vogeltjes als de cliënten hoor je hier zingen. Dat is geweldig.” 

Liefdewerk
Jan leeft bij de dag, maar als de gezondheid het toelaat hoopt hij voorlopig nog bij Bonaventura te blijven. “Weet je, het is heel simpel. Mensen willen gezien en gehoord en in hun waarde gelaten worden. Je moet je eigen ego opzij zetten, maar liefdewerk is zo licht als een veertje.” 

  • Ook vrijwilliger worden?

    Bij Bonaventura zoeken we chauffeurs die de deelnemers naar de boerderij kunnen brengen en vrijwilligers met groene vingers die kunnen helpen bij het tuinonderhoud en in de kwekerij. Maar ook op andere locaties zijn vrijwilligers van onschatbare waarde. We hebben vacatures voor buddy's, fietsmaatjes, het uitlaten van een hond en nog veel meer. Kijk snel op onze werkenbij website voor meer informatie.