Informatie voor (toekomstige) gezinshuisouders
In een gezinshuis woont een gezin dat gespecialiseerd is in het opvangen van kinderen en jongeren. Een gezinshuis biedt een thuis aan kinderen en jongeren die (tijdelijk) niet bij hun ouders kunnen wonen. Zij draaien mee in het gezinsleven en krijgen daarbij extra hulp en ondersteuning. Soms wonen er ook eigen kinderen van de gezinshuisouders in het gezin. Het aantal opvangplekken in een gezinshuis varieert van 1 tot 6. Dit maakt dat de woonvorm altijd kleinschalig en huiselijk is.
Ook in de gezinshuizen willen we praktisch invulling geven aan de woorden van Jezus: ‘Laat de kinderen tot Mij komen, verhinder hen niet (Marcus 10:14)’. De liefde van Jezus Christus beweegt ons te ontfermen over kwetsbare kinderen.
Wij geloven in de kracht van het gewone leven. We hebben aandacht voor de kinderen en jongeren, het gezinsritme, continuïteit in de opvoeding, gezonde hechting en een positief gezinsklimaat. Hierdoor kunnen kinderen en jongeren zich ontwikkelen tot individuen, die hun plek kunnen vinden in de samenleving.
Wat verwachten we van gezinshuisouders?
De gezinshuisouders hebben van opvoeden hun vak gemaakt. Zij vormen de vaste basis voor alle gezinsleden en bieden de kinderen en jongeren een veilige en liefdevolle omgeving. Hierbij creëren zij een zo normaal mogelijk gezinsleven. De gezinshuisouder is verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg. De gezinshuisouder observeert de ontwikkeling en stimuleert deze door het aanleren van sociale en praktische vaardigheden.
Kwaliteitseisen
In onze gezinshuizen heeft minimaal één gezinsouder een relevante HBO-opleiding afgerond (of de gezinshuisouder volgt een EVC-traject). Een van de gezinshuisouders heeft zijn SKJ-registratie (registratie bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) en al onze aangesloten gezinshuizen voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen.
vormen van samenwerking
In de driehoeksamenwerking met Gezinshuis.com krijgen gezinshuisouders professionele begeleiding van twee partners.
1. De gezinshuisouders bieden een veilig thuis, ieder gezinshuis op zijn unieke manier.
2. Profila Zorggroep biedt zorginhoudelijke begeleiding en expertise door middel van een gedragskundige.
3. Gezinshuis.com ondersteunt in het voldoen aan alle kwaliteitscriteria (o.a. het Keurmerk Gezinshuizen). Ook biedt zij actieve begeleiding en tools aan m.b.t. het ondernemerschap.
Gezinshuisouders die een zelfstandig gezinshuis willen starten in samenwerking met Profila Zorggroep, kunnen contact opnemen met Gezinshuis.com. Zij verzorgen het selectieproces. Na het doorlopen van de selectieprocedure is er een samenwerkingsgesprek tussen de gezinshuisouder(s), een medewerker van Gezinshuis.com en de teamleider van Profila Zorggroep. Als alle partijen besluiten met elkaar te willen samenwerken, sluiten we een samenwerkingsovereenkomst af.
Meer weten?
Wil je een cliënt aanmelden voor een gezinshuis? Neem contact op met de afdeling Zorgbemiddeling. Onze mensen kijken samen met jou of Profila Zorggroep kan helpen en welke zorg en begeleiding mogelijk is. Je kunt de afdeling Zorgbemiddeling bellen: (030) 635 75 04 of mailen: zorgbemiddeling@profilazorggroep.nl.
Wil je meer informatie als (toekomstig) gezinshuisouder? Neem dan contact op met Mario Rijsdijk (Teamleider gezinshuizen). Stuur een e-mail naar m.rijsdijk@profilazorggroep.nl.