Overslaan en naar de inhoud gaan

Zwartboek ‘Administratie in de Zorg’

Controle is goed, vertrouwen is beter

CDA-kamerlid Van den Berg publiceert zwartboek ‘Administratie in de Zorg’

Joba van den Berg, CDA Tweede Kamerlid, en onder meer woordvoerder medische zorg en ggz, publiceerde onlangs het CDA zwartboek ‘Administratie in de Zorg’. Het zwartboek is een schets van de oorzaken en gevolgen van de enorme hoeveelheid administratie in de zorg. Een hoeveelheid die zorgt voor frustratie en een hoge lastendruk voor zorgmedewerkers. Ondanks dat er inmiddels verschillende programma’s zijn opgetuigd (zoals Ontregelde Zorg) verandert er tot nu toe nog maar weinig.

Onze bestuurder Peter van Wijk is een van de zorgbestuurders die in het zwartboek een voorbeeld van onnodige administratieve regels in de zorg geeft: 

“Voor zorg die we verlenen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning moeten we voor iedere gemeente een ander verslag maken. Het zou reuze helpen als daarin meer eenduidigheid komt.
Ik vergelijk het met Verkeersregels: die zijn voor alle gemeentes hetzelfde maar gemeentes kunnen zelf bepalen welke regel waarvan toepassing is.”

Actie
Van den Berg vindt het tijd voor actie en pleit voor een CDA- meldpunt waar zorgmedewerkers administratieve regels kunnen doorgeven die gemakkelijk geschrapt kunnen worden.

Nieuwsgierig geworden naar de probleemomschrijving van en mogelijke oplossingen voor het teveel aan administratie in de zorg? Hier vind je het CDA Zwartboek Administratie in de zorg van Joba van den Berg.