Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen kantoor, maar een paardenbak voor coaches Joyce en Annemiek

Iedereen met een hulpvraag is welkom bij Joyce en Annemiek. Of dat nu faalangst is, een opvoedprobleem of moeite met grenzen aangeven; met behulp van paarden kunnen ze vrijwel iedereen begeleiden en verder helpen.  

In gesprek met Joyce en Annemiek krijg je zin om zelf ook gecoacht te worden. Zó enthousiast zijn ze over de mogelijkheden en resultaten van EAC, oftewel Equine Assisted Coaching. Annemiek: “Het mooie van het werken met paarden is dat je gericht kunt coachen in het hier en nu. Dat komt door de ervaring die je met het paard hebt. Een paard reageert direct op jouw lichaamstaal en handelen. We kijken naar wat er vroeger gebeurd is, waar je heen wilt en wat je daarvoor nodig hebt. Samen kijken we vooruit en zijn we oplossingsgericht.” 
 
Non-verbale communicatie 
Na een korte intake gaan de coaches zo snel mogelijk samen met de deelnemer de bak in: “Juist het ‘praten over’ willen we tot een minimum beperken, het gaat om het ervaren. Afhankelijk van de hulpvraag zetten we verschillende activiteiten in met de paarden. Er gaan dan vanzelf dingen gebeuren tussen de deelnemer en het paard." Joyce: “Een paard voelt veel aan, waar je bijvoorbeeld onzeker of juist zelfverzekerd over bent. Paarden pakken precies op wat ons niet opvalt en zijn heel goed in het lezen van onze non-verbale communicatie.”

Een deelnemer die veel baat heeft gehad bij paardencoaching is Laura (34). Zij komt al een aantal jaar bij Grip en heeft door verschillende ervaringen met paarden zichzelf enorm ontwikkeld. "Wat ik lastig vond in de omgang met mensen oefende ik eerst met paarden. Dat voelde veilig; paarden zijn veel gevoeliger dan mensen. Zo durfde ik iemand bijvoorbeeld niet altijd aan te kijken. Maar als je met het paard in contact wil komen, moet je wel kijken. Zo leerde ik mijn hoofd omhoog te doen en echt in contact te zijn. Dat durf ik nu ook met mensen!”

Gecertificeerde coaches  
Beide hulpverleners zijn niet blij met de wildgroei aan paardencoaches. Joyce: “Ik vind het lastig dat mensen zichzelf paardencoach noemen terwijl ze geen zorgachtergrond hebben, geen opleiding tot coach of enkel kennis hebben van paarden. Wij zijn allebei opgeleide zorgprofessionals met jarenlange ervaring bij Profila Zorggroep (voorheen Grip op je leven) en daarnaast hebben we de post-hbo-opleiding EAC afgerond. Tijdens de opleiding hebben we veel geleerd over paardengedrag, gespreksvaardigheden, maar ook gereflecteerd op onze eigen kwetsbaarheden. Ik zou dit vak niet uit willen oefenen zonder deze opleiding.” 
 
Voor de dames staat vast dat je met de inzet van paarden ongelooflijk veel kunt bereiken. Annemiek: “Het mooie van deze manier van hulpverlenen is de combinatie van mens, dier en in beweging zijn. Dat doet altijd iets en we zien daar de effecten van. Het is wetenschappelijk bewezen dat door zo’n ervaring dingen beter blijven hangen en dat het meer doet dan een gesprek in een kantoor.” 


Wil je meer weten over paardencoaching of het zelf een keer ervaren? Neem gerust contact op met Joyce en Annemiek via info@stichtinggripopjeleven.nl of kijk op de pagina van onze locatie Grip

Joyce en Annemiek met de paarden