Overslaan en naar de inhoud gaan

Carrièreswitch: van officemanager naar persoonlijk begeleider

Tijdens corona ging de knop om bij Christa (55). Ze had een fijne baan als officemanager, maar toen ineens al haar collega’s thuis gingen werken, besefte ze dat ze vooral genoot van de verbinding met mensen. Ze stond op een tweesprong: bleef ze hier tot haar pensioen of ging ze voor een switch? Ze koos voor het laatste en stapte uit haar comfortzone.  

Christa: ‘Achteraf gezien had ik deze stap al veel eerder moeten maken. Ik ben heel leergierig en ga helemaal ‘aan’ nu ik steeds nieuwe dingen leer. Het was een hele zoektocht om een geschikte BBL plek* te vinden. Uiteindelijk heb ik gebeld met Profila Zorggroep (voorheen EBC) en dat was precies op het juiste moment. Ze hadden net een eerste BBL plek op de Veluwe gecreëerd. Ik mocht mijn motivatie mailen, op gesprek komen en werd aangenomen. Daarin heb ik echt Gods leiding ervaren.
Ik volg de mbo-opleiding ‘Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen’, bij Menso Alting in Zwolle. Het gaat heel goed, maar het is wel veel. Gelukkig zit ik lekker in de flow en hoop ik de opleiding binnen twee, in plaats van drie jaar af te ronden.

Het mooie aan dit werk vind ik de vertrouwensband die je opbouwt met cliënten. Ik vind het fijn om hen te motiveren en hen zoveel als mogelijk het gewone leven te laten ervaren. Het werken op een woongroep past bij mij, maar ik ben nog zoekende naar de doelgroep. Ik werk nu met mensen met een licht verstandelijke beperking en heb ook al ervaring opgedaan bij mensen met psychische en psychosociale problemen. Het voordeel van mijn leeftijd is dat je niet meer zomaar omver wordt geblazen, je weet wat je kunt en je hebt levenservaring. Op sommige groepen heb je te maken met zelfmoordneigingen of ernstige depressies. Dat is heftig, maar je moet het naast je neer kunnen leggen. Ik ben betrokken, maar ik neem het niet mee naar huis.
Ik werk nu op locatie Vreeweg in Nunspeet. En soms heb ik hier mijn leeftijd juist wat tegen. Dan zien ze mij als een volwaardige collega, wat natuurlijk een compliment is, maar sommige dingen moet ik toch echt nog leren.’

Tip van Christa
Overweeg je ook een stap naar de zorg te maken? Dan heeft Christa een tip: ‘Het is belangrijk dat je thuisfront achter je keuze staat, want je moet het echt samen doen. De combinatie school, werken en eventueel je gezin is niet niks. Stel je erop in dat het pittig is en dat het niet komt aanwaaien. Maar als je het graag wilt: stap dan uit je comfortzone, je krijgt er veel voor terug! Ik heb hier al veel gouden momenten mogen meemaken die ik niet had willen missen.’

*BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Je volgt een studie waarbij je werken en leren combineert en waarbij je in dienst bent van een erkend leerbedrijf.

Wil je ook werken en leren bij Profila Zorggroep? Klik hieronder voor meer informatie. 
Ik wil werken en leren

Het voordeel van mijn leeftijd is dat je niet meer zomaar omver wordt geblazen, je weet wat je kunt en je hebt levenservaring.

Christa
Christa